Pusselteater

En heldag i den nordiska mytologin

När Teater Sláva åker ut till skolorna för att träffa barn har vi alltid kappsäcken full med sånger, övningar, lekar och berättelser. Men vi vill också ge barnen en upplevelse av att bli sedda utan att bli bedömda och en känsla av samhörighet och gemenskap. När vi vuxna förmår ge barnen en egen plats som individer i en grupp växer självkänslan och ur den fantasin, leklusten och lyssnandet.

Alltså är “Pusselteater” en dag på skolan då man får se teater och men också själv delta i dramat. Vi dyker in i den nordiska mytens värld, med fantasieggande och dråpliga gudar, hjältar och vidunder. Berättelserna om Yggdrasil, jätten Hymer, Midgårdsormen och Fenrisulven väver samman fragmenten som ska bli teater.

På förmiddagen får barnen “pusselbitar” i tre grupper med två aktörer i varje som berättar och lär ut. Barngrupperna roterar mellan de olika stationerna.

Efter lunch samlas alla till föreställning. Aktörer från Teater Sláva gestaltar och berättar. Pusselbitarna från förmiddagen gör berättelsen hel. Alla får vara med att driva sagan till sitt slut, sångerna och danserna får sin givna plats, alla får vara artister, alla publik.

Kan även göras för högstadiet med tema grekisk mytologi.

Medverkande: 6 st aktörer

Produktionsfakta

Målgrupp: åk 1-6
Speltid: Heldag 3×45 minuter + 1 timme föreställning
Spelplats: 3 rum för förmiddagens grupper + 1 rum för uppspel, t. ex teaterrum, aula, gymnastiksal eller liknande
Tekniska krav: några 220V uttag
Mörkläggning: Nej
Bygg/rivtid: 45 min/30 min
Publikantal: ca 90 barn (3 grupper/klasser)
Prisfråga: Kontakta teatern på info@teaterslava.org

Pusselteater

Foto Daniel Rudholm

  • Pusselteater 01
  • Pusselteater 02
  • Pusselteater 03
  • Pusselteater 04
  • Pusselteater 05
  • Pusselteater 06